51 СУ Елисавета Багряна

Мечтаем, вярваме, постигаме

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта
Начало За нас
Е-мейл Печат ПДФ
Съдържание на статията
Бази данни
Запознаване с БД и СУБД
Модели на данни. Видове. Примери.
Всички страници

Бази данни


1.   Таблици и бази от данни.

Хората в своето ежедневие използват различна информация. Съхраняването на голяма по обем и неподредена информация създава проблеми при работа с нея. За да може лесно да се работи с тази информация, тя трябва да бъде структурирана по определен начин, така че да е удобно да се намира определена информация бързо, да се въвежда, редактира, изтрива, подрежда и обработва информацията лесно.

Понякога за тази цел може да се използват електронните таблици, но те не винаги са удобни, защото понякога се налага използването на повече от една таблица, а при често редактиране, трябва да се нопровят съответните корекции и в другите таблици. Ето защо се предпочита изграждането на структура, наречена база от данни, което се прави със специализиран за това софтуер.

База от данни (БД) - съвкупност от данни, съхранени и организирани по определен начин, така че да могат да бъдат ефективно обработвани с компютър.

Данните в БД се съхраняват във вид на файлове, в които информацията е разделена на записи, всеки от които се състои от едно или повече полета. Данните в БД са независими от приложенията и това ги прави универсални за използване от различни програми.

2.   Примери за БД.

Системи за резервация, за управление на личния състав на фирма или учреждение, за библиотечна информация, за банкова информация, за седмичната програма в кината и др.

3.   Характеристики на БД.

-    Съдържа данни, достъпни и от други приложения;

-    Структурирана е по подходящ начин;

-    Има минимален излишък на данни;

-    Осигуряване на сигурност на данните.

Система за управление на база от данни (СУБД) - софтуер, който се грижи за създаването, поддържането и експлоатацията на БД.

4.    Системи за управление на БД.

СУБД осигуряват взаимната независимост на данните и приложните програми и централизирането на данните.

 

 


1. Модели на данни.

Всяка база от данни се състои от обекти, които са свързани помежду си. Тези връзки се отразяват в базата от данни чрез задаване на релации (отношения) между обектите и техните характеристики.

Данните за обекти от един и същи тип се поставят в таблици. Всеки ред на таблицата съдържа данните за един обект (запис), а всяка колона (поле) - съответните характеристики на обекта.

Различните начини, използвани за описване на връзките между данните, се отразяват на организацията на данните, наречена модел на данните или логическа структура на БД.

2. Видове модели на данни.

а) релационен

Лесен за усвояване и използване. Данните се структурират в таблици с определени връзки между тях.

б) йерархичен

 

Всички записи са в отношение на йерархична подчиненост - всеки запис може да има произволен брой наследници, но само един родител. Това позволява данните да бъдат представени дървовидно. Корен на дървото е една таблица. Търсенето на данни става като се обхожда дървото. Предимство на йерархичния модел е бързият и опростен достъп до данните, недостатък - съхраняване на излишна информация за осъществяване на връзките между данните., което води до необходимост от повече памет, усложняване на софтуера и др.

в) мрежов


Обектите се обединяват в мрежа, в която всеки запис в БД може да се свърже с всеки друг запис от БД. Всяка съвкупност от записи може да се включи към едно или повече мрежи. Предимство - бърз достъп до данните, недостатък - работата с мрежова БД е сложна и изисква предварително специална подготовка.

г) обектноориентиран

Данните се разделят на класове от обекти, различаващи се по структура на включените обекти, по действията, извършвани с тях, и по събитията, в които участват. Този модел е и най-новият.

Последно променен на Сряда, 21 Октомври 2015 12:57  

Регистрирайте се, за да напишете коментар.

Последни новини

Ученическо творчество

e-Обучение

Настоятелство
51 СУ "Елисавета Багряна"

Анкета

Харесва ли ви web страницата
 

51 СОУ

Как оценявате 51 СОУ
 

Статистика

Членове : 622
Съдържание : 149
Връзки : 5
Брой прегледи на съдържанието : 868860

Кой е тук?

В момента има 61 посетителя в сайта

Посещения

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес258
mod_vvisit_counterВчера357
mod_vvisit_counterТази седмица1189
mod_vvisit_counterПоследната седмица2244
mod_vvisit_counterТози месец4640
mod_vvisit_counterПоследния месец9767
mod_vvisit_counterВсички дни2200490