Занимателни задачи

Print Friendly, PDF & Email
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 
Категория: Математика Написана от К. Димитров Посещения: 230

Как може да се получи така, че ако махнем единица от двадесет и девет, да получим тридесет?

Имаме една жаба, която всеки час си удвоява площта. Била е поставена в един леген. Точно на двадесет и четвъртия час след като я поставили тя заела целия леген. Колко часа след поставянето си е заемала половината леген?

В една стая има три електрически крушки, а в друга три ключа за крушките. От стаята с ключове не може да се види стаята с крушките по никакъв начин. Как може да се разбере кой ключ за коя крушка е, ако в стаята с крушките може да се влезе само веднъж?

Имате две въжета. Те не горят равномерно, но всяко изгаря за 1 час. Трябва да засечете 45 минути. Как ще го направите?

Докъде вълка навлиза в гората (и защо)?

Бяхме четирима, но махнаха един от нас, затова сега сме 5. Възможно ли е това?

В шампионата по футбол се присъждат 3 точки за победа, 1 точка за равен мач, а за загуба не се присъждат точки. В изиграните до този момент 3 мача отборът на "Литекс" е отбелязал 3 гола и получил 1 гол в своята врата. Кои от посочените по-долу точки НЕ е възможно да са получени до този момент от отбора на "Литекс"?
А) 7 B ) 6 C ) 5 D ) 4 E ) 3

Трима мъдреци попадат при човекоядци. За да не бъдат изядени, човекоядците им задали задача, справянето с която ще ги спаси. Завързали ги на колове, така че всеки от мъдреците да вижда само цветовете на коловете на тези/този/ пред него. Естествено първият нищо не виждал пред себе си. Предварително им казали, че коловете са общо пет- 3 бели и 2 черни. Задачата била поне един от тях да познае на какъв кол са го завързали. След известно мълчание, първият казал, че е на бял кол и познал, с което избавил себе си и другите. Как е познал?

На улица "Цветна" има 5 къщи: синя, червена, жълта, розова и зелена . Къщите са номерирани с числата от 1 до 5. Номерата на синята и жълтата къща са четни. Синята къща е единствен съсед на червената. Розовата къща не е до синята. Зелената къща е съседна на синята. Какъв е цветът на къщата с номер 3?

На един остров има хора със сини и хора с кафеви очи. Всеки вижда очите на другия и не знае какви са собствените му очи, а няма право да попита. Те имат задача да се подредят в редица един до друг като на ляво са само синеоки, а на дясно само кафевооки. Как да го направят?

В една кутийка има бръмбари и паяци, които имат общо 50 крака.Колко са бръмбарите и колко са паяците, ако всеки паяк има по осем крака, а бръмбара-по шест?

Теглото на една пуйка е 2 кг и още половината от нейното тегло. Колко килограма тежат две пуйки?

Задача на червената шапчица Червената шапчица носи сладки в кошница, като техния брой е равен на число, което е по-голямо от 15 и по-малко от 20. Броят на сладките се дели на 2, 4, и 8. Бабата си взела от сладките толкова, колкото е числото,което се дели на 2, 3, 4 и 6. Колко сладки носи Червената шапчица? Колко сладки си е взела бабата? Остават ли сладки в кошницата?

От параход, спрял на пристанището , спуснали въжена стълба, която имала 10 стъпала. Най-долното стъпало опирало до водата. Разстоянието между две съседни стъпала е 30 см.При настъпване на прилива водата се изкачва с по 15 см на час. След колко часа водата ще залее второто стъпало?

Боби, Жоро и Алекс играли на гоненица. Боби казал, че не е пристигнал последен. Жоро казал, че не е пристигнал пръв и не е пристигнал последен. Алекс казал, че не е пристигнал пръв. Подреди имената на децата според реда на пристигането им.

В една кутия са поставени 10 бели, 10 червени и 10 зелени топки. Какъв най- малък брой топки трябва да се извадят/без да се гледа цвета им при изваждането/ , за да е сигурно, че измежду извадените има топки от поне два цвята?

В една петместна лека кола пътували 4 бащи и 4 сина.Служител на КАТ ги спрял, не открил никаква нередност иим разрешил да продължат пътуването си.Как е възможно това

Виктор, Крум, Тодор и Пламен играли на футбол и счупили прозорец. Учениците казали: Виктор:-Тодор или Пламен счупиха стъклото. Крум:-Пламен счупи стъклото. Тодор:-Аз не съм счупил стъклото. Пламен:-Аз не съм счупил стъклото. Ако трима от тях казват истината, стъклото е счупено от кого?

На масата са наредени в редица шест чаши.Първите три са пълни с вода, а останалите са празни.Можеш ли да направиш така, че редицата от чаши да се измени и на масата да се редуват пълна и празна чаша, ако имаш право да докоснеш само една от тези чаши.

Ученик купил молив, гума и тетрадка.Ако знаеш, че една гума и един молив струват 32ст,един молив и една тетрадка-52ст,а една тетрадка и една гума-60ст пресметни колко струват поотделно молива,гумата и тетрадката.

В четирите ъгъла на едно квадратно изкуствено езеро има на брега по едно дърво. Площта на езерото трябвало да се увеличи двойно, без да се променя формата му и без да се отсичат дърветата. Как може да се направи това?

Мъж срещнал двама пътници и ги поздравил:
-Добър ден, майка и син!
Жената казала:
-Ние не сме майка и син, но моят баща е дядо на това момче.
Какви са помежду си пътниците?

Петьо има три различни монети. Не му достигат още 15 ст., за да купи шоколад от 90 ст. Какви монети има Петьо?

Трима братя спестили общо 9 лева. Най-малкият спестил с един лев по-малко, а най-големият с един лев повече, отколкото е спестил средния брат.По колко лева е спестил всеки от тях?

Един охлюв пълзи по дърво, високо 15 м. За един ден той се изкачва 5 м, а вечер се спуска 4 м надолу.На кой ден охлювът ще се изкачи на върха на дървото?

Дете попитало дядо си на колко години е,а дядото отговорил:"Ако моите години разделиш на 5 и полученото число намалиш с 5, ще получиш 5".На колко години е дядото?

Върху лист хартия начертайте отвесна права. Можете ли да поставите върху листа три монети, така че вляво от линията да има две "лица", а вдясно - два "герба"?

Разполагате с два пясъчни часовника, единият от които отмерва точно 7 мин, а другият 11 мин. Как с тях ще отмерите 15 мин, за да сварите едно яйце?

Може ли половината на тринадесет да бъде осем?

Касиерка разполагала с банкноти, опаковани в пачки по 100. Кога ще и трябва повече време: при отброяването на 55 банкноти, или при отброяването на 75?

Можете ли да намалите числото 98 189 с 30 003, без да изваждате?

"Ето пет хапчета - казал лекарят. - Веднага започвате да вземате по едно на всеки половин час." За колко време ще стигнат тези хапчета на болния?

Възможно ли е да извадим от хиляда и триста двадесети, хиляда и триста двадесети и да не получим нула.