51-во винаги е 1-во!

През вече далечната 1961г. се открива новото 51-во училище. То носи името на известната българска комунистка Виолета Якова. В началото училището е основно и в него се обучават 632 ученика. Първият директор е Мария Георгиева, а учителите в 51-во са 32-ма. Сегашната училищна сграда отваря врати на 11 януари 1962 г. Ученици от училището работят за строежа на хотел „Славия”, днес „Форум”. Първият випуск на училището е изпратен тържествено на 31 май 1964 година.

През 1968 г. 51-во е първо на математическата олимпиада и 67 ученика се класират за втория кръг. В същото време училището е на 1 място по футбол, лека атлетика, както и по баскетбол.

В началото на учебната 1969/70 година, отново имаме нов патрон, а именно известният комунист Васил Демиревски. Щастливи от този факт, цяла влакова композиция с повече от 1000 ученика отиват до родния му град – Дупница. А през учебната 1971/73 година 51-во ОУ е определено, като училище модел в района.

През учебната 1975/76 година директорката на 51-во Мария Георгиева се пенсионира, а новият директор е Петра Лапачка. На първия републикански преглед по хорово изкуство през 1979 година хорът на 51-во става на първо място и е носител на златния медал.

През 1982 г. директор на училището става Мария Иванова. Трима учители от 51-во са наградени за отличници на просветното министерство. Две години по-късно и избран нов директор – Иванка Ончева, през същата учебна година 84/85 е назначена за пом.-директор Стефка Станчева, която и днес е на този пост. През същата година училището е включено в експеримента за 5-дневна учебна седмица и 40-минутен час (по това време се е учило и в събота). 51-во става базисно училище на СУ „Св. Климент Охриски”. На ученическите игри на БЧК 51-во училище става национален първенец, а победителите са изпратени в Монголия, където отново стават първи.

През юбилейната 1985/86 училището е наградено с орден „Кирил и Методий” ІІ степен, по повод 25 години от създаването му. По повод празника се издава училищен алманах и специално издание на училищният вестник.

Учебната 1986/87 е третата от експеримента „5 дневна седмица- 40 минутен час”, оценен като успешен се въвежда в цялата страна. Още през далечната 1987г. училището ни се насочва към информатиката и ставаме първи на състезание в София. 51-во е първо и в прегледа на художествената самодейност, състезание по транспортна техника, викторината по гражданска отбрана, плувците ни се нареждат на призово място.

През 1989г., знакова за цялата страна – в училището също се сформира клуб по екология, а по темата се издават броеве на училищният вестник.

През учебната 1990/91г. е въведена паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство в осми клас. Те ще продължат обучението си и в девети, защото училището ще се промени от основно в средно общообразователно.

През 1991г. е избран третият патрон на училището – Елисавета Багряна. Директор става Траянка Райкова. През следващата година в чест на 100-годишнината от рождението на Елисавета Багряна започва издаването на вестник „С душа на чучулига”. Открита е изложба на ученици с картини по нейни стихове.

Учебната 1994/95г. се помни, като година на изложби и награди. Художниците на 51-во участват в изложба на детски илюстрации по случай 190г. от рождението на Х. К. Андерсен. След това заминават за участие в изложба в Берлин. Графики на ученици са подредени на култовата „Шипка 6”, както и още няколко галерии. 1995/96г. И през следващата учебна година художниците ни са първенци – в зимната академия на първо място, и на 3-то във Франция на световната изложба „Светът в който живея”. Традицията продължава и през 1996/97 с изложби на „Шипка 6”, в град Бургас, Пловдив и дори в село Дрен, както и в много други галерии.

В началото на новото хилядолетие отборът по волейбол с треньор Надя Велева става вицешампион на България и първенец на София. Младите художници участват в изложби в просветното министерство и община „Красно село”, и правят самостоятелна в музея на Боянската църква. Получават 9 индивидуални награди в конкурса за плакат на тема „Антиспин” , както и отпечатване на 1200 картички и 500 плаката за Уницеф с които участват на изложба в Испания, където печелят 1 място за колаж, 2 – за картичка и 1, 2 и 3-то място за плакат.

През учебната 2003/2004 г. отборът по волейбол се класира на първо място в 20-тите ученически игри и е изпратен в Италия на приятелски турнир. А на I Фестивал в Европа за традиционни народни изкуства – трима изпълнители са отличени с грамоти, фолклорна група на 51. СОУ печели почетен знак на Старопланинския фестивал “Балканфолк 03”. Отново в Боянската църква е порведена изложба на дипломните работи на 12. клас.

От 01.11.2004 г. училището ни е с нов директор – Асен Александров. Ученици от 51. СОУ участват в „Стани богат” по НОВА ТВ. Стартира сайта на 51-во. Стените на училището по коридорите са украсени с картини на учениците от 51. СОУ. Отборът по волейбол отново стана републикански първенец и пак участва на световните ученически първенства в Италия. Не за пръв път младите огнеборци на 51-во се класираха на 1 място за София.

Юбилейната 2005/2006г. донесе много награди и поводи за гордост. Училището навърши 45 години през 2006-та, а по този повод се проведе празничен концерт и бе издаден училищен вестник.

За най-новата част от 50-годищната история на училището ни може да научите от специално издаденият училищен алманах (може да закупите в 51. СОУ), където ще ви разкажем за училището на творци, където класната стая е детски дворец.

Благой Цицелков